A Sport Legyen a Tied!

A Sportért Felelős Államtitkárság a Magyar Diáksport Szövetséggel együttműködve elindította A Sport Legyen a Tied! Programot, amelynek kiemelt célja az ifjúság sportolási hajlandóságának növelése. A sorozat első rendezvényét megelőző sajtótájékoztatónak az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskola adott otthont. Közlemény.

„Ép testben, ép lélek lenne kívánatos!” – idézte Simicskó István az eredeti latin mondást, ugyanakkor aláhúzta, tenni is kell azért, hogy mindez megvalósuljon. Ismertette: A Sport Legyen a Tied! Program keretében országszerte kerülnek megrendezésre sportágakat bemutató események, illetve a köznevelési intézményekben a helyi sportlehetőségeket népszerűsítő programok. Számos iskola részesül térítésmentesen a mindennapos iskolai testnevelés keretében is használható sporteszközcsomagokban.

Fotó: Botár Gergely/Miniszterelnökség

A sportbarát kormány továbbra is kész tenni gyermekeink és egy egészségesebb társadalom jövőjéért, a mostani programmal lehetőséget teremt a fiataloknak arra, hogy minél több sportággal ismerkedjenek meg. A sportért felelős államtitkár arról is szólt, hogy a Magyar Diáksport Szövetséggel közösen indított program az ország egészét lefedve, több száz iskolát érint.

Fotó: Botár Gergely/Miniszterelnökség

Pölöskei Gáborné, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára elmondta: A Sport legyen a Tied! Program egy komplex, modell értékű kezdeményezés, mely a szövetségek és az ágazatok széles együttműködésével jelentős fejlesztéseket eredményez. Pölöskei Gáborné hozzátette, a sportoláshoz a helyszín – a tornaterem, a pálya – nem elég, a szükséges tartalom pl. eszközök is kellenek, sőt az azok használatához elengedhetetlen tudást is biztosítani kell. A most induló program mindezt együtt nyújtja, ráadásul olyan sportágakat fogad az iskola falai közé, melyek eddig csak egyesületi keretek között léteztek.

Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke megtiszteltetésnek nevezte, hogy az MDSZ koordinálhatja a program megvalósulását, ezáltal lehetőséget teremthet egyre több gyermek sportolására.

Fotó: Botár Gergely/Miniszterelnökség

A központi koordinációval megvalósuló Program egyedi módon segíti a gyerekek sportágválasztását, hiszen a sportágak bemutatása a köznevelési intézményekben történik, a helyi sportági kínálat és kereslet összekapcsolásával. Az 500 millió forintból megvalósuló iskolai sporteszközállomány fejlesztésével hozzájárul az iskoláskorú gyerekek sporttevékenységéhez.

Fotó: Botár Gergely/Miniszterelnökség

A program első lépéseként húsz nagyvárosban tartanak majd sportbemutató rendezvényeket, június 3-ig 14 helyszínen, majd szeptember-októberben további hat megyeszékhelyen. Ezeken a rendezvényeken a 16 kiemelt sportág, a látvány csapatsportágak és a tollaslabda országos és helyi képviselői, valamint szakosztályai tarthatnak bemutatót. Az első állomás Pécsen lesz jövő hét csütörtökön.

(Sportért Felelős Államtitkárság)