A projekt feladatai

Tevékenységek, feladatok – MunkáraKész Fiatalok projekt

A bevezetőben leírt problémának a megoldására a „Tettrekész” Fiatalok Alapítványa, a Családért és Munkáért Keresztény Alapítvány, a Dél-Alföldi Regionális Alapítvány egy Civil Munkaügyi Információs Irodát hoz létre, valamint a tevékenyégéhez kapcsolódóan egy Civil Állásbörzét tart.

A „Tettrekész” Fiatalok Alapítványa egy irodát bérel, ahol a tevékenységet folytatják és két személyt részmunkaidőben foglalkoztat a tevékenységek elvégzéséhez.

A Családért és Munkáért Keresztény Alapítvány feladata, hogy segítse a minél szélesebb körű ismertségét az irodának a munkanélküli fiatalok körében, segítséget nyújtson az adatbázis összeállításában és megjelenjen a rendezvényen partnerként.

A Dél-Alföldi Regionális Alapítvány a civil szervezetek közötti kapcsolattartásban és koordinációban segít.

A bevont szervezetek kiválasztásánál törekedtünk arra, hogy a probléma megoldására a régiót széles körben átfogó, megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkező civil szervezetek között jöjjön létre az együttműködés.

Részletes tevékenységek

Előkészítési tevékenység. (2009. december)

 • Irodabérlés
  50m2-es iroda bérlése
  Iroda berendezése
 • Munkatársak alkalmazása
  két fő alkalmazása napi három órában a Tettrekész Alapítvány által.

Megvalósítás (2010. január – 2010. április)

 • Kapcsolatfelvétel a régió civil szervezeteivel a Dél-Alföldi Regionális Alapítvány közreműködésével, a program megismertetése.
 • Igényfelmérés
  A „Tettrekész” Fiatalok Alapítvány munkatársai telefonon vagy postai úton kérdőíves felmérést végeznek, amelyben felmérik a régió civil szervezeteinek munkaerő igényét. A munkát segíti a Családért és Munkáért Keresztény Alapítvány, azáltal, hogy a vele kapcsolatban álló szervezeteket is bevonja a programba.
 • Adatbázis kialakítása
  A kérdőívek adatai alapján összegyűjtik, hogy mely alapítványok milyen munkalehetőséget, milyen feltételekkel tudnak biztosítani.
 • Honlap kialakítása
  külső cég által egy honlap elkészíttetése, amely lehetőséget nyújt az álláslehetőségek folyamatos nyomon követésére, valamint a civil szervezetek egymás közötti kapcsolatainak erősítésére (rendezvények bemutatása, fórumozási lehetőségek). A honlapot a munkatársak folyamatosan frissítik.
 • Reklám, hirdetések
  az iroda tevékenységét szórólapon, plakátokon, interneten, helyi és regionális médiumokban hirdeti. Az iroda munkatársa interjút ad a helyi rádióban, újságban.
 • Személyes tanácsadás
  az iroda munkatársai heti három alkalommal három órában az irodában személyes tanácsadással segítik az érdeklődőket. A szolgáltatás mindenki számára elérhető lesz a megadott nyitva tartás, ügyfélfogadási idő keretében. A szolgáltatást igénybevevők megismerhetik a civil szervezeteknél adódó munkalehetőségeket, a különböző álláskeresési módszereket, lehetőségeket.
 • Kapcsolattartás a civil szervezetekkel és a felsőfokú oktatási intézményekkel
  az iroda munkatársai a régióban működő civil szervezeteknek munkaerőt közvetítenek az irodában regisztráltakból, a civil szervezetekkel és a felsőfokú oktatási intézményekkel gyakornoki programot dolgoznak ki a civil szervezetek számára.
 • Önkéntesség népszerűsítése
  Az önkéntes munkalehetőségek közvetítése kiemelt szerepet kap az iroda tevékenységében.
 • Civil Állásbörze
  Egynapos állásbörze Szegeden, ahol a régió civil szervezetei, munkaadói bemutatkozhatnak, közvetlenül találkozhatnak a civil szervezetek és az álláskeresők, valamint a civil szféra munkaügyi vonatkozásában előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők. Az állásbörzén részt vevő civil szerveztek képviselőinek ételt biztosítunk.
 • Kampány
  Az információs iroda és az állásbörze tevékenységét bemutató, népszerűsítő füzet kiadása 1000 példányban, a börze programját hirdető plakátok, szóróanyagok reprezentációs tárgyak készítése. A program helyi médiákban történő megjelenésének biztosítása.

A projekt zárása (2010. május)

 • A projekt során összegyűjtött ismeretek, tapasztalatok összegzése nyilvánosság biztosítása
  A projekt tapasztalatainak, adatainak megismerését a Tettrekész Alapítvány hozzáférhetővé teszi a nyilvánosság számára, tapasztalataival segíti a hasonló kezdeményezéseket.