Jó Munka Szociális Szövetkezet bemutatása

A szövetkezet alapításának  célja, egy olyan önfenntartóan működő szociális szövetkezet létrehozása, mely több gazdasági tevékenység összefogásának létrehozásával biztonságos helyi munkahelyeket teremt és lehetővé teszi, hogy Szatymazon, Makón és környékén a társadalmi tevékenységek egymással összhangban valósuljanak meg. A megalakult szociális szövetkezet olyan tevékenységet végez, amelyek a munkanélküli, illetőleg szociálisan hátrányos helyzetben lévő emberek számára munkalehetőséget kínál. A megalakuló szociális szövetkezet célja létszámában és teljesítményében fejlődő, a szövetkezet Alapszabálya, továbbá Szervezeti és Működési szabályzata szerint működő szervezet életre hívása.

A Jó Munka Szociális Szövetkezet úgy véli, hogy napjainkban elengedhetetlen, hogy a lakosság felkészült legyen különféle szociális és gazdasági helyzetekre. Tehát nem feltétlenül könnyebbség egy 4000 fős településen élő lakosnak ha megszámlálhatatlan végzettséggel rendelkezik, olyan bizonyítványokkal és tudással kell rendelkeznie melyet akár önfenntartás során is kamatoztatni tud. Az ilyen kis településeken, mint amilyen Szatymaz is, fel kell készíteni a lakosságot, hogy képesek legyenek saját közvetlen élethelyükön megtermelni és feldolgozni a természet adta javakat és elsősorban önmagukat legyenek képesek ellátni.

E cél érdekében úgy gondoljuk, hogy okj-s Zöldség-gyümölcs feldolgozó képzés az, amely olyan szakmai tudást tud nyújtani a célcsoport számára, melyet a későbbiekben is képesek lesznek hasznosítani. A képzés elvégzését követően OKJ-s bizonyítványt kapnak, mellyel elismert szakemberei lehetnek az adott szakmának. Az okj-s képzés mellett egy motivációs és életvezetési tréningen is részt vehetnek a célcsoporttagok, hiszen ahhoz, hogy valaki jó szakember és munkaerő legyen, ismernie kell önmagát és környezetét egyaránt. A akkreditált tréningen a résztvevők munkamotivációs, álláskeresési ismereteket sajátíthatnak el, illetve az életvezetési rész keretében iránymutatást kaphatnak a sikeres munkavégzéshez.

A településen már régóta igény, hogy megfelelő szakismereteket sajátíthassanak el a zöldség és gyümölcsfeldolgozás területén, hiszen mind a településen, mint a környező falvakban nagy hagyomány élvez a zöldség és gyümölcs termesztés, viszont szakszerű feldolgozási ismeretekkel eddig kevesen rendelkeztek.

A képzés mellett a résztvevők a projekt keretében munkaviszonyban kerülnek alkalmazásra, mely során szakmai- és munkatapasztalatot szereznek. Napjainkban elengedhetetlen, hogy tapasztalattal rendelkezzen egy szakember, így a projekt következtében nemcsak szaktudással de tapasztalattal is gazdagabban léphetnek a résztvevők az önfenntartás útjára.